ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα ενότητα συχνών ερωτήσεων από τα Creative Commons για NFT και τις άδειες CC και CC0

Πιθανότατα έχετε ήδη ακούσει ή δει στο διαδίκτυο για άτομα που αγοράζουν και πωλούν μη ανταλλάξιμα tokens — ή NFT — μοναδικά διακριτικά δεδομένων που συνδέονται με ψηφιακά αρχεία, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης και άλλων τύπων έργων με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Οργανισμός των CC παρακολουθεί πώς οι άνθρωποι δημιουργούν και διαπραγματεύονται NFT και πώς μεταμορφώνεται η αγορά των δημιουργικών έργων. Συνεχίζουμε να βλέπουμε τα NFT να συνδέονται με έργα που δημοσιεύονται με τις ανοιχτές άδειες χρήσης του CC ή την άδεια κοινού κτήματος  CC0 — τόσο συχνά που τα CC0 NFT έχουν το δικό τους hashtag: #cc0summer. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί στην κοινότητα CC που προσπαθούν να καταλάβουν πώς αλληλεπιδρούν τα εργαλεία CC με τα NFT — όπως και πολλοί άλλοι που ακούνε για τα CC για πρώτη φορά καθώς εξερευνούν τα NFT.

Αν και πάντα καλωσορίζουμε τις συνεισφορές στα δημόσια κοινά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι κατανοούν πώς αυτά τα νέα εργαλεία και πρακτικές μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τα νομικά μας εργαλεία και τα παγκόσμια ανοιχτά κοινά που επιτρέπουν τα νομικά εργαλεία CC. Έχοντας μιλήσει με ορισμένους καλλιτέχνες του NFT και μέλη της ομάδας πλατφόρμας, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ευρεία παρανόηση σχετικά με το τι σημαίνει άδεια CC ή παραχώρηση στο CC0. Όταν μια άδεια CC ή CC0 χρησιμοποιείται για την κοινή χρήση ενός έργου, τα δικαιώματα για την επαναχρησιμοποίηση αυτού του έργου κοινοποιούνται ευρέως ή πλήρως, με περιορισμένα ή καθόλου δικαιώματα.

Για να διευκρινίσουμε πώς τα NFT αξιοποιούν ήδη τα νομικά εργαλεία CC, προσθέσαμε μια νέα ενότητα στις Συνήθεις Ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αδειών CC και του κοινού κτήματος CC0 με τα NFT. Αυτή η ενότητα συχνών ερωτήσεων προορίζεται να παρέχει βασική καθοδήγηση για όσους χρησιμοποιούν ήδη NFT και θέλουν να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν άδειες CC και νομικά εργαλεία με έργα NFT. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τις Συχνές Ερωτήσεις μας καθώς αναπτύσσεται η κατανόησή μας και η ερμηνεία μας.

Οι άδειες και τα νομικά εργαλεία των CC είναι σκόπιμα γενικής χρήσης: τα σχεδιάσαμε ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν σε μια μεγάλη ποικιλία πλαισίων και έργων. Αν και ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι ται NFT είναι μια ειδική περίπτωση που απαιτεί νέες άδειες πνευματικών δικαιωμάτων, πιστεύουμε ότι οι άδειες CC και οι CC0 λειτουργούν καλά για να συνεισφέρουν έργα στα δημόσια κοινά όταν χρησιμοποιούνται με NFT. Τα NFT μπορεί να εισάγουν νέες σχέσεις σχετικά με το ποιος κατέχει τα δικαιώματα σε συναφή έργα και τον τρόπο μεταβίβασης αυτών των δικαιωμάτων καθώς τα NFT αλλάζουν χέρια, αλλά αυτά είναι συμβατικά ερωτήματα που αντιμετωπίζονται καλύτερα εκτός ανοικτών αδειών χρήσης ή απελευθέρωσης στο κοινό κτήμα.

Εάν το δημιουργικό σας έργο είναι συνδεδεμένο με ένα NFT, μπορείτε να εφαρμόσετε μία από τις υπάρχουσες άδειες CC ή CC0 για να ενημερώσετε άλλους πώς μπορούν να μοιραστούν και να επαναχρησιμοποιήσουν την εργασία σας, ξεχωριστά από την ιδιοκτησία ενός σχετικού token. Και όπου αυτό χρησιμοποιείται με πρόθεση, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ζωντανή κοινή χρήση και επαναχρησιμοποίηση όπου αυτά τα έργα βρίσκονται στα δημόσια κοινά, με την κυριότητα των δικαιωμάτων να αφαιρείται εντελώς από την ιδιοκτησία του token.

Γνωρίζουμε και άλλες προσπάθειες στον χώρο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που λένε ότι είναι εμπνευσμένες από το έργο του CC, αλλά είναι ασύμβατες με το υλικό που είναι ήδη διαθέσιμο στα κοινά. (Συγκεκριμένα, ορισμένες από τις άδειες που δημιουργήθηκαν πρόσφατα από την a16z, οι οποίες διεκδικούν άμεση έμπνευση αλλά δεν αναπτύχθηκαν σε συνεννόηση με τα CC.) Αν και η προσέγγιση μπορεί να είναι παρόμοια, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό: οι όροι των περισσότερων από αυτές τις άδειες είναι ασυμβίβαστοι με την Άδειες CC και με τις περισσότερες άλλες άδειες ελεύθερου και ανοιχτού περιεχομένου. Οι χρήστες αυτών των όρων θα διαπιστώσουν ότι τα έργα τους μπορούν να αναμειχθούν μόνο στον στενό χώρο άλλων που χρησιμοποιούν τους ίδιους όρους, παρά στο πολύ ευρύτερο φάσμα έργων που χρησιμοποιούν τις άδειες CC και τις συμβατές άδειες χρήσης. Αυτό δεν ισχύει για όλες τις άλλες προσπάθειες αδειοδότησης:

Τα NFT, και το κατανεμημένο κίνημα ιστού στο οποίο αποτελούν μέρος, είναι νέα και εξακολουθούν να εξελίσσονται. Τα NFT συζητούνται επίσης έντονα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί στην κοινότητα CC αγκαλιάζουν τα NFT ως έναν νέο τρόπο υποστήριξης και ενεργοποίησης δημιουργών. Πολλοί άλλοι ασκούν έντονη και πειστική κριτική. Όποια και αν είναι η γνώμη σας για τα NFT, οι άδειες CC και η άδεια κοινού κτήματος CC0 χρησιμοποιούνται ευρέως σε συνδυασμό με τα NFT και τα έργα στα οποία αναφέρονται. Ο Οργανισμός CC έχει ευθύνη απέναντι στην αποστολή του και στην κοινότητά να διευκρινίσει πώς η δουλειά μας συνδέεται με αυτά τα αναδυόμενα εργαλεία και πρακτικές. Στο CC παρακολουθούμε στενά, εστιασμένοι στο πώς τα NFT μπορούν να βοηθήσουν  την καλύτερη κοινή χρήση : κοινή χρήση χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και δίκαιη — όπου όλοι έχουν ευρεία πρόσβαση στο περιεχόμενο, να συνεισφέρουν στη δημιουργικότητά τους και να λαμβάνουν αναγνώριση και ανταμοιβές για εισφορές.

Δείτε μια λεπτομερή συζήτηση για το θέμα στην νέα ενότητα των Συχνών Ερωτήσεων.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Leave a Comment