ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα CC γιορτάζουν τα 30 χρόνια της Μνήμης του Κόσμου της UNESCO

Αυτή την εβδομάδα, η διεθνής κοινότητα γιορτάζει τα 30 χρόνια του Προγράμματος Μνήμης του Κόσμου της UNESCO . Στο Creative Commons (CC), επικροτούμε τα επιτεύγματα του προγράμματος στη βελτίωση της διατήρησης και της πρόσβασης στην τεκμηρίωση της κληρονομιάς από γκαλερί, βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία (GLAM) σε όλο τον κόσμο. Επαινούμε το πλήθος των προσπαθειών που κατακτούν την τεκμηριωμένη κληρονομιά για την προώθηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιες και ειρηνικές. 

Το έργο της UNESCO είναι σημαντικό τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς η κλιματική αλλαγή, οι παγκόσμιες κρίσεις υγείας και οι βίαιες συγκρούσεις αποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές για την τεκμηριωτική κληρονομιά και τα ιδρύματα μνήμης που την κατέχουν. Για παράδειγμα:  

  • Η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει όλεθρο στον πολιτιστικό τομέα : πολλά ιδρύματα έπρεπε να κλείσουν τις πόρτες τους, να αναδιοργανώσουν το εργατικό τους δυναμικό και να αντιμετωπίσουν δραστικές μειώσεις προσέλευσης και σκληρές μειώσεις στα έσοδα. 
  • Κάθε μέρα, μια περιοχή, ένα μνημείο ή ένα τεχνούργημα μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά ή να χαθεί λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη , κάτι που το CC βοηθά να αντιμετωπίσουμε μέσω της καμπάνιας Open Climate
  • Οι πόλεμοι, οι ένοπλες συγκρούσεις και η βία σε όλες τις μορφές της —ιδίως στην Ουκρανία , την Αιθιοπία, τη Συρία, την Υεμένη και τη Μιανμάρ— έχουν αυξήσει τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των συλλογών GLAM, ως ενσαρκώσεις της πολιτιστικής ταυτότητας και του ανθρώπινου πνεύματος.

Στα CC, πιστεύουμε ότι είναι συλλογικό μας καθήκον και προνόμιο να προστατεύουμε, να διατηρούμε, να προστατεύουμε, να χρησιμοποιούμε και να επαναχρησιμοποιούμε και να γιορτάζουμε την κληρονομιά. Γι’ αυτό μέσω του προγράμματος Open Culture επηρεάζουμε την πολιτική , διατηρούμε την κορυφαία ανοιχτή υποδομή στον κόσμο , που αποτελείται από τις άδειες και τα εργαλεία μας, υποστηρίζουμε την κοινότητά μας και χτίζουμε την ικανότητα να συνοδεύουμε τους λάτρεις του ανοιχτού πολιτισμού στο ταξίδι τους προς την καλύτερη ανταλλαγή πολιτιστικών Κληρονομία. Η πιστοποίηση CC στον Ανοιχτό Πολιτισμό προσφέρει κατάρτιση επαγγελματικής εξέλιξης για ιδρύματα ή κοινοτικές ομάδες που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό το μάθημα χτίζει την ικανότητα των ανθρώπων να ανοίγουν την πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά ηθικά και χωρίς αποκλεισμούς. Οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν μια βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων ανοιχτής αδειοδότησης και πνευματικών δικαιωμάτων με έργα ψηφιοποίησης, άδειες και εργαλεία CC, πνευματικά δικαιώματα,, συνεργασία με το δημόσιο τομέα και πολλά άλλα. 

Καθώς εργαζόμαστε για την καλύτερη ανταλλαγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ανοιχτού πολιτισμού, θα συνεχίσουμε να καθοδηγούμαστε από το Πρόγραμμα Μνήμης του Κόσμου της UNESCO, καθώς προωθεί τον διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org

Leave a Comment