ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα CC υποστηρίζουν τον ελεγχόμενο ψηφιακό δανεισμό από τις Βιβλιοθήκες

Τα Creative Commons ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφοσιωμένος στην υποστήριξη της ανταλλαγής και επαναχρησιμοποίησης της δημιουργικότητας και της γνώσης, υποστηρίζουμε σθεναρά το Internet Archive για την υπεράσπιση του Ελεγχόμενου Ψηφιακού Δανεισμού. Η ελεύθερη, ισότιμη και ανοιχτή πρόσβαση σε όλη τη γνώση διεγείρει τη δημιουργικότητα, είναι απαραίτητη για την έρευνα και τη μάθηση και αποτελεί θεμελιώδη αρχή για ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες.

Το Internet Archive ηγείται του αγώνα για τη δημιουργία μιας μόνιμης πρόσβασης σε ιστορικές συλλογές που υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή. Με το Controlled Digital Lending, βιβλιοθήκες όπως το Internet Archive μπορούν να δανείσουν ένα αντίγραφο ψηφιοποιημένου υλικού από τη συλλογή τους σε έναν αναγνώστη για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως θα έκαναν ένα φυσικό βιβλίο.

Ενώ οι εκδότες υποστηρίζουν ότι το CDL μειώνει τα κέρδη τους, μελέτες δείχνουν ότι στην πραγματικότητα η ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης αυξάνει τις πωλήσεις φυσικών εκδόσεων κατά περίπου 34% και αυξάνει την πιθανότητα οποιασδήποτε πώλησης κατά 92%, ιδιαίτερα για λιγότερο δημοφιλή ή εξαντλημένα έργα. Στα Creative Commons, πιστεύουμε ότι τα πνευματικά δικαιώματα πρέπει να ενθαρρύνουν τον Ελεγχόμενο ψηφιακό δανεισμό και να διασφαλίζουν ότι υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί για την υποστήριξη αυτής της πρακτικής που ωφελεί όλους.

Αυτή δεν είναι μια θέση στην οποία καταλήξαμε μόνοι μας. Αντίθετα, προήλθε από τη συνεργασία χέρι-χέρι με πολιτιστικά ιδρύματα και ιδρύματα γνώσης σε όλο τον κόσμο. Όπως δηλώνουν οι συστάσεις πολιτικής της Communia : «οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν την αποστολή τους στο ψηφιακό περιβάλλον». Καθώς οι βιβλιοθήκες εκσυγχρονίζουν τις υπηρεσίες τους, πρέπει να προστατεύσουμε τα νομικά πλαίσια που υποστηρίζουν τις πρακτικές ψηφιακού δανεισμού τους.

Η άδεια και η προστασία του ελεγχόμενου ψηφιακού δανεισμού είναι ένας βασικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα πνευματικά δικαιώματα είναι κατάλληλα για τη σύγχρονη εποχή. Με γνώμονα την ισχυρή μας πίστη στην καλύτερη κοινή χρήση , τα CC θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις κρίσιμες προσπάθειες του Internet Archive για να διασφαλίσει ότι το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Leave a Comment