ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι Οργανισμοί Γνώσης και Πολιτισμού υπερασπίζονται την διαδικτυακή ουδετερότητα στην ΕΕ

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια νέα διαβούλευση με θέμα «Το μέλλον του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των υποδομών του». Από τη μία πλευρά, είναι καλό που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν πώς να επεκτείνουν την ευρυζωνική πρόσβαση και να διασφαλίσουν ότι η ικανότητα των δικτύων συνεχίζει να επεκτείνεται και να υποστηρίζει την χρήσιμη καινοτομία. Από την άλλη πλευρά, η διαβούλευση βασίζεται σε μια συγκεκριμένη, προβληματική ιδέα πολιτικής – ένα νέο νομικό δικαίωμα για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να απαιτούν πληρωμές από παρόχους περιεχομένου και εφαρμογών, επιβάλλοντας νέα διόδια για την αποστολή και τη «δημιουργία» κίνησης.

Οι πάροχοι περιεχομένου και εφαρμογών δεν θα πληρώνουν απλώς για τη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο (όπως κάνουν ήδη σήμερα), αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώσουν ξανά για να φτάσουν σε έναν καταναλωτή όταν ο καταναλωτής ζητήσει δεδομένα από αυτόν.

Image Credits: S Lowe/ Flickr under a CC BY-ND 2.0 license.

Σε αυτή την προσέγγιση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αντιτίθεται σχεδόν όλοι και έχει απορριφθεί επανειλημμένα σε όλο τον κόσμο. Θα υπονόμευε την ανοιχτή πρόσβαση στο Διαδίκτυο —που μερικές φορές αποκαλείται «δικτυακή ουδετερότητα»— και θα αντικαθιστούσε το σημερινό σύστημα πληρωμών που λειτουργεί σωστά με ένα ρυθμιζόμενο τέλμα, όπου οι καταναλωτές θα πληρώσουν τελικά το τίμημα. Οι πάροχοι περιεχομένου και εφαρμογών (ιδίως οι μικρότεροι παίκτες) είτε θα παρεμποδιστούν καθόλου να παρέχουν την επισκεψιμότητά τους λόγω κόστους είτε θα μετακυλίσουν το κόστος στους ίδιους τους καταναλωτές.

Ο οργανισμός των Creative Commons συμμετέχει μαζί με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων και Ιδρυμάτων Βιβλιοθηκών και το Ίδρυμα Europeana σε μια επσιτολή που αντιτίθεται σε αυτήν την λανθασμένη προσέγγιση ( διαβάστε την πλήρη υποβολή ). Τονίζουμε τις ιδιαίτερες επιπτώσεις στα ιδρύματα γνώσης και πολιτιστικής κληρονομιάς:

«Για τους θεσμούς και τις κοινότητες που υποστηρίζουμε, αυτά τα νέα διόδια δημιουργούν ιδιαίτερες ανησυχίες. Η γνώση και τα πολιτιστικά ιδρύματα λειτουργούν ως χώροι αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων — είμαστε υπεύθυνοι για τη συλλογή, την αποθήκευση και τη διάθεση όλων των ειδών μέσων και πληροφοριών στους Ευρωπαίους, συχνά υπό δημόσιες εντολές. Ενώ ένας μεμονωμένος χρήστης μπορεί να μην κάνει χρήση ολόκληρου του καταλόγου πληροφοριών, η συλλογική εξυπηρέτηση των κοινοτήτων μας μπορεί να σημαίνει την εξυπηρέτηση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων. Επιπλέον, τα γνωστικά και πολιτιστικά ιδρύματα εξυπηρετούν ακαδημαϊκούς και ερευνητές που απαιτούν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες του σώματος για τις δραστηριότητές τους δημόσιου συμφέροντος.

Φοβόμαστε ότι, βάσει αυτής της πρότασης, τέτοια ιδρύματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν «γεννήτριες μεγάλης κυκλοφορίας» και να αναγκαστούν να πληρώσουν νέα τέλη. Ως φορείς παροχής δημόσιας υπηρεσίας, αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικές δημοσιονομικές πιέσεις και νέες χρεώσεις θα σήμαιναν αναπόφευκτα τον περιορισμό των υπηρεσιών που παρέχουμε και τη χρήση των πόρων μας για την ενίσχυση του κύκλου εργασιών των τηλεπικοινωνιακών φορέων αντί για την εκτέλεση των αποστολών μας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι δεν θα αρκούσε μια απλή χάραξη για τέτοια ιδρύματα. Πρώτον, οι αμοιβές θα εξακολουθούσαν να εμποδίζουν τη γνώση και την πολιτιστική παραγωγή και διάδοση με τρόπους που θα έρχονται σε αντίθεση με τον στόχο της ενθάρρυνσης της καλλιτεχνικής και εκφραστικής ελευθερίας, καθώς και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε εμάς. Επιπλέον, τα γνωστικά και πολιτιστικά ιδρύματα μπορεί να βασίζονται σε εμπορικές υπηρεσίες για να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν την επισκεψιμότητά μας, και έτσι στο βαθμό που αυτοί οι πάροχοι θα αντιμετωπίσουν νέες χρεώσεις και θα μετακυλήσουν αυτά τα κόστη, θα εξακολουθούμε να επηρεαζόμαστε».


Όπως σημειώνουμε στην επιστολή μας, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία άλλων τρόπων για την υποστήριξη της ανοιχτής, ισχυρής, προσιτής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της πρόσβασης στο φάσμα για ασύρματες υπηρεσίες και κοινοτικά δίκτυα, εκσυγχρονισμός της χρηματοδότησης καθολικής υπηρεσίας και συνεργασία με γνωστικά και πολιτιστικά ιδρύματα , που σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη λειτουργούν για να παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο στους γύρω κατοίκους. Ελπίζουμε ότι αυτές και άλλες ιδέες θα αποτελέσουν το επίκεντρο καθώς προχωρά αυτή η διαβούλευση.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Leave a Comment