ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Wikipedia μετακινείται στις άδειες χρήσης Creative Commons 4.0

Η Wikipedia και άλλα έργα της Wikimedia έχουν πλέον υιοθετήσει την έκδοση 4.0 της άδειας Creative Commons BY-SA! Το έργο της Wikipedia ξεκίνησε για πρώτη φορά να χρησιμοποιεί την έκδοση 3.0 των αδειών CC το 2009 μετά από μια κοινοτική διαδικασία, έχοντας προηγουμένως χρησιμοποιήσει την άδεια GNU Free Documentation License.

Αυτή η απόφαση, που ελήφθη ως μέρος μιας αναθεώρησης των Όρων Χρήσης που συζητήθηκε ευρέως από την κοινότητα της Wikimedia, θα επιτρέψει μεγαλύτερη συμβατότητα και επαναχρησιμοποίηση με πόρους με άδεια CC, καθώς και να επωφεληθεί από τις βελτιώσεις στις άδειες 4.0.

Η Wikipedia διευθύνεται από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Wikimedia και είναι ένας από τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους ιστότοπους στον κόσμο. Οι πόροι του είναι όλοι ελεύθερα αδειοδοτημένοι για επαναχρησιμοποίηση από το κοινό. Αυτή η αλλαγή θα επιτρέψει τώρα στη Wikipedia να ενσωματώνει περιεχόμενο από διάφορες χρήσιμες πηγές που χρησιμοποιούν επίσης άδειες CC 4.0, συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων από τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές εθνικές κυβερνήσεις.

Αυτή η αλλαγή έγινε μέσω αναθεώρησης των Όρων Χρήσης του έργου , όπου όλες οι νέες τροποποιήσεις στη Wikipedia θα είναι υπό την έκδοση 4.0 της άδειας CC BY-SA. Οι παλαιότερες επεξεργασίες θα παραμείνουν στο BY-SA 3.0, το οποίο επιτρέπει την πραγματοποίηση προσαρμογών με υλικό με άδεια 4.0 . Αυτό παρουσιάζει μια μικρή πολυπλοκότητα για όσους επαναχρησιμοποιούν υλικό, αλλά με την πάροδο του χρόνου, καθώς όλο και περισσότερο το έργο αναθεωρείται, αυτό θα γίνεται λιγότερο πρακτικό μέλημα.

Η έκδοση 4.0 των αδειών CC, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2013, εισήγαγε αρκετές σημαντικές ενημερώσεις και βελτιώσεις . Μερικά από τα βασικά οφέλη αυτής της αναβάθμισης περιλαμβάνουν μεγαλύτερη διεθνοποίηση, πιο πρακτικές απαιτήσεις απόδοσης, περίοδο χάριτος για τη διόρθωση σφαλμάτων επαναχρησιμοποίησης, βελτιωμένη σαφήνεια και απλότητα και καλύτερο χειρισμό δικαιωμάτων εκτός πνευματικών δικαιωμάτων, όπως τα δικαιώματα βάσης δεδομένων. Αυτές οι αλλαγές το καθιστούν ιδανικό για την αποστολή της Wikimedia για απλή, παγκοσμίως προσβάσιμη επαναχρησιμοποίηση σε μεγάλη ποικιλία πλαισίων.

Ένα μεγάλο μέρος της συνεχούς διαχείρισης των κοινών από τα CC βοηθά οργανισμούς όπως τη Wikimedia να διατηρήσουν τις πλατφόρμες και τις κοινότητές τους ευθυγραμμισμένες με τα τρέχοντα ανοιχτά εργαλεία και πρακτικές αδειοδότησης. Καθώς η Βικιπαίδεια, το Βικιλεξικό, το Wikidata και όλα τα άλλα έργα του Wikimedia μαζί είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στα ανοιχτά κοινά, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτά τα βασικά έργα που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους από όλο τον κόσμο να είναι όσο το δυνατόν πιο διαλειτουργικά με άλλο ανοιχτό περιεχόμενο. Τα CC χαιρετίζουν την Wikimedia και την κοινότητά της που έκαναν την απαραίτητη δουλειά για να ευθυγραμμίσουν τη σκέψη και την τεχνολογία για να κάνουν τη μετάβαση στην έκδοση 4.0 πραγματικότητα!

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org

Leave a Comment