ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

88 χιλιάδες έργα κάτω από την άδεια  Creative Commons Zero (CCØ) από το μουσείο Getty

Το Μουσείο J. Paul Getty μόλις κυκλοφόρησε περισσότερα από 88 χιλιάδες έργα κάτω από την άδεια  Creative Commons Zero (CCØ), θέτοντας τις ψηφιακές εικόνες των αντικειμένων από την εντυπωσιακή συλλογή του ξεκάθαρα και κατηγορηματικά στο κοινό κτήμα.

Irises, 1889” by Vincent van Gogh, The J. Paul Getty Museum is dedicated to the public domain by CC0.

Αυτό είναι σύμφωνο με τις προσπάθειές μας γι το ότι οιι ψηφιακές αναπαραγωγές υλικού κοινού κτήματος τομέα πρέπει να παραμένουν στο κοινό κτήμα. Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να προκύψουν νέα πνευματικά δικαιώματα για τη δημιουργία ενός ψηφιοποιημένου «δίδυμου».

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του μουσείου, «οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν, να επεξεργαστούν και να επαναχρησιμοποιήσουν εικόνες υψηλής ανάλυσης των αγαπημένων τους έργων τέχνης Getty χωρίς νομικούς περιορισμούς». Η Open Content database είναι μια πηγή τέχνης που είναι βέβαιο ότι θα εμπνεύσει μυριάδες νέες δημιουργικές επαναχρήσεις. Περιλαμβάνει το έργο του Ολλανδού καλλιτέχνη Vincent Van Gogh Irises  και πολλούς ακόμη θησαυρούς που περιμένουν να εξερευνηθούν. Από τότε που άνοιξε, το Getty έχει δει «μια αύξηση στις λήψεις εικόνων στον ιστότοπό του, κατά μέσο όρο περίπου 30.000 το μήνα».

Αυτή η ανακοίνωση είναι ένας τεράστιος λόγος γιορτής για τα CC  που προσπαθούν να προωθήσουν την ανοιχτή πρόσβαση και την καλύτερη ανταλλαγή της πολιτιστικής κληρονομιάς που φυλάσσεται σε ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία. Είναι επίσης μια απόδειξη της διαχείρισης της ανοιχτής, δημόσιας υποδομής των αδείών και εργαλείων των Creative Commons. Αυτά είναι δωρεάν, εύχρηστα και τυποποιημένα ανοιχτά νομικά εργαλεία που επιτρέπουν την παγκόσμια ανοιχτή πρόσβαση σε δημιουργικό περιεχόμενο.

Χαιρετίζουμε το Getty για την υποστήριξη ενός ακμάζοντος κοινού κτήματος και ενθαρρύνουμε άλλα ιδρύματα να συμμετάσχουν πιο βαθιά στο κίνημα του ανοιχτού πολιτισμού και να κάνουν τις τεράστιες συλλογές υλικού δημόσιου τομέα στον κόσμο ανοιχτά προσβάσιμες σε όλους. Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε ις  Κατευθυντήριες γραμμές προωθώντας ην άδεια  CCØ και το σήμα κοινού κτήματος τομέα παράλληλα με τους κανόνες βέλτιστων πρακτικών που δίνουν κίνητρα στους χρήστες να αναφέρουν  τα ιδρύματα.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Leave a Comment