ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο οργανισμός Creative Commons ανέλαβε την ηγεσία του Open COVID Pledge

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε  ότι πριν από λίγες ημέρες ο οργανισμός των Creative Commons ανέλαβε την ηγεσία και την επιμέλεια του Open COVID Pledge.

Νωρίτερα φέτος, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με μια διεθνή ομάδα ερευνητών, επιστημόνων, ακαδημαϊκών και δικηγόρων που επιδιώκουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη διαγνωστικών, εμβολίων, θεραπειών ιατρικού εξοπλισμού και λύσεων λογισμικού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του COVID- 19.

Το αποτέλεσμα ήταν το Open COVID Pledge, ένα έργο που προσφέρει έναν απλό τρόπο για τα πανεπιστήμια, τις εταιρείες και άλλους να κάνουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματά τους διαθέσιμα στο κοινό για να χρησιμοποιηθούν στην τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Οι χρήστες των αδειών Creative Commons είναι εξοικοιωμλενοι με την προσέγγιση του Open COVID Pledge. Όπως και οι άδειες CC, το Open COVID Pledge προσφέρει δωρεάν, τυπικές, δημόσιες άδειες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για την άρση περιττών εμποδίων στη διάδοση των γνώσεων.

Οι Amazon, Facebook, Fujitsu, Hewlett Packard Enterprise, IBM, Intel, Microsoft, NASA JPL, Sandia National Laboratories και Uber είναι μεταξύ των δεκάδων εταιρειών και ιδρυμάτων που έχουν χρησιμοποιήσει το Open COVID Pledge για να κάνουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα πνευματικά τους δικαιώματα ανοιχτά στο κοινό για την υποστήριξη της επίλυσης της πανδημίας COVID-19. Καθώς η Creative Commons αναλαμβάνει αυτόν τον νέο ηγετικό ρόλο στο έργο, θα δώσουμε όλες μας τια δυνάμεις για την δυνατότητα επέκτασης του διεθνούς πεδίου εφαρμογής, της εμβέλειας και του αντίκτυπου.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με μεγάλες εταιρείες για να ξεκλειδώσουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους (IP) για να σώσουμε ζωές. Αλλά στοχεύουμε επίσης να συνεργαστούμε με μικρότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ακόμη και μεμονωμένους καινοτόμους – ειδικά σε μέρη του κόσμου που δεν εκπροσωπούνται καλά από τον τρέχοντα κατάλογο υποστηρικτών και υποστηρικτών του έργου και που κατέχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άλλα  κρίσιμα  δικαιώματα για την καταπολέμηση του COVID-19.

Θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο συνεργαζόμενοι με μέλη της παγκόσμιας κοινότητάς μας, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων οργανισμών στη διεθνή σκηνή που ασχολούνται με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και την πολιτική πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως ο ΠΟΥ και άλλοι φορείς του ΟΗΕ. Θα αξιοποιήσουμε επίσης την τεχνογνωσία και τις βαθιές σχέσεις μας με το Παγκόσμιο δίκτυο των Creative Commons.

Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει βαθύ αντίκτυπο πέρα ​​από την πανδημία COVID-19. Το κοινό σύνολο αξιών, εργαλείων και αρχών για την υπεύθυνη χρήση της Πνευματικής Ιδιοκτησίας προς το συμφέρον του κοινού που διαμορφώνεται κατά τη συγκεκριμένη  υγειονομική κρίση μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως απαραίτητο μοντέλο για την αντιμετώπιση άλλων κρίσεων, όπως η κλιματική αλλαγή. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε αυτήν τη συνομιλία και το μοντέλο.

Μπορείτε να υποστηρίξετε την προσπάθεια ενθαρρύνοντας την εταιρεία, το πανεπιστήμιο ή την ερευνητική σας ομάδα να κάνει το Open COVID Pledge. Επισκεφθείτε το opencovidpledge.org ή επικοινωνήστε μαζί μας στο ocpinfo@creativecommons.org για περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/2020/08/27/cc-ocp/

Leave a Comment