ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα Creative Commons στην Digital Public Goods Alliance (DPGA)

Πριν από λίγες ημέρες, τα Creative Commons (CC) εντάχθηκαν στην Digital Public Goods Alliance (DPGA) ως νέο μέλος. Η DPGA είναι μια πρωτοβουλία πολλών ενδιαφερομένων με αποστολή να επιταχύνει την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, διευκολύνοντας την ανακάλυψη, ανάπτυξη, χρήση και επένδυση σε ψηφιακά δημόσια αγαθά (DPG).



Τα CC είναι στην ευχάριστη θέση να συνεισφέρουν σε αυτή την αποστολή. Η επίλυση των πιο πιεστικών προκλήσεων του κόσμου απαιτεί την ανοιχτή αδειοδότηση και την ανταλλαγή ψηφιακών γνώσεων και περιουσιακών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς σχετικά με αυτές τις προκλήσεις. Υπερασπίζοντας τη χρήση και την εφαρμογή του DPG, οι παγκόσμιες κοινότητες μπορούν να συνεργαστούν για την ιεράρχηση και την κινητοποίηση πόρων για να βοηθήσουν στην επίλυση αυτών των προκλήσεων. Τα νομικά εργαλεία των CC και τα προγράμματά μας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας στην επίτευξη της αποστολής της DPGA και στην προώθηση του οικοσυστήματος DPG συνολικά.

Οι εργασίες των CC ευθυγραμμίζονται με αυτές της DPGA με τους ακόλουθους τρόπους, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν ως μέρος του ετήσιου οδικού χάρτη της DPGA. Η CC θα:

  • Ενεργοποίηση της κοινής χρήσης και τη χρήση των DPG μέσω των Διεθνών αδειών Creative Commons και των Εργαλείων Κοινού Κτήματος. Τα CC παρέχουν και διαχειρίζονται τις Άδειες CC και τα  εργαλεία κοινού κτήματος (PD). που δίνουν σε κάθε άτομο και οργανισμό στον κόσμο έναν δωρεάν, απλό και τυποποιημένο τρόπο χορήγησης αδειών πνευματικών δικαιωμάτων για δημιουργικά και ακαδημαϊκά έργα· εξασφάλιση της σωστής απόδοσης· και να επιτρέψουν σε άλλους να αντιγράψουν, να διανείμουν και να κάνουν χρήση αυτών των έργων. Τα νομικά εργαλεία CC είναι η ψηφιακή δημόσια υποδομή που καθιστούν δυνατή την καλύτερη κοινή χρήση των DPG.
  • Άνοιγμα της γνώσης και του πολιτισμού  για την επίλυση των πιο πιεστικών προβλημάτων στον κόσμο. Το 2024, το Open Climate Campaign θα προωθήσει την ανοικτή πρόσβαση στην έρευνα για το κλίμα για να επιταχύνει την πρόοδο προς την επίλυση της κλιματικής κρίσης και τη διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Επιδιώκουμε επίσης να ανοίξουμε εκπαιδευτικούς πόρους σχετικά με την κλιματική αλλαγή για να μάθουν, να ανακαλύψουν και να συνεισφέρουν όλοι. Ένα παράλληλο έργο για το  Open Climate Data  θα βοηθήσει στη διευκόλυνση του ανοίγματος και της κοινής χρήσης συνόλων δεδομένων για το κλίμα και μοντέλων δεδομένων για την ενθάρρυνση πρόσθετης έρευνας και μάθησης. Και η πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει άμεσα  λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ανοιχτή πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά συμβάλλει στην ενσωμάτωση της επιστημονικής, ιστορικής και κοινωνικοπολιτιστικής γνώσης και προωθεί τη δημιουργία νέας γνώσης. Με τον ανοιχτό πολιτισμό, μπορούμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους ΣΒΑ, χρησιμοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά ως μέσο και να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους με τη γνώση να συνεργαστούν σε παγκόσμια κλίμακα για την επίλυση των πιο πιεστικών προβλημάτων του κόσμου.
  • Παρoχή Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής. Τα CC προσφέρουν στο κοινό μια ποικιλία εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης των  Πιστοποιητικών CC  (μαθήματα σε βάθος για άτομα που ενδιαφέρονται να γίνουν ειδικοί στη δημιουργία και την ενασχόληση με έργα ανοιχτά αδειοδοτημένα), καθώς και εξατομικευμένες συμβουλές και διευκόλυνση. Μέσω της συμβουλευτικής, βοηθάμε τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ανοιχτές πολιτικές, να εργαστούμε για μεγαλύτερες ανοιχτές πρακτικές, να χτίσουμε την ικανότητα στην ανοιχτή αδειοδότηση και να συνδεθούμε με ανοιχτούς υποστηρικτές για να προωθήσουμε τη δημιουργία και την κοινή χρήση ανοιχτά αδειοδοτημένων DPG.

Για εμάς, το να είμαστε μέλος σημαίνει να συνεργαζόμαστε με άλλα μέλη της DPGA και το εκτεταμένο δίκτυο μελών των CC για τη δημιουργία ικανοτήτων, την ανάπτυξη πρακτικών λύσεων και την υπεράσπιση της καλύτερης ανοιχτής ανταλλαγής γνώσης και κουλτούρας που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Όταν ο κόσμος χρησιμοποιεί νομικά εργαλεία CC για να μοιραστεί τις γνώσεις του, όλοι έχουν πρόσβαση σε DPG, όπως: ανοιχτοί εκπαιδευτικοί πόροι, έρευνα ανοιχτής πρόσβασης, ανοιχτά περιουσιακά στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ανοιχτά δεδομένα και αλγόριθμοι και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Leave a Comment